Diverse info om bomløse saler generelt:
Om Bomfri sal til sprang og langtur:
Mange spør oss om våre saler er egnet til sprang eller lange turer over flere dager, og mye rart er sagt fra forskjellig hold om dette. Vår mening (som vi deler med produsenten av Barefoot salene) er som følger: Dessverre så er det ingen bomløse saler som er egnet til sprang, det blir rett og slett for mye trykk på ett sted ved gjentatt hopping over tid. De fleste undervurderer hvor stor påkjenning det er for en hest å trene hinder regelmessig. Våre saler kan gjerne brukes ved hopping nå og da, men vi anbefaler sterkt at det brukes en vanlig sprangsal med bom, som passer til hesten, ved trening og konkurranse. Jeg vet at det finnes forhandlere og produsenter av bomfrie saler som sier at deres saler kan brukes til sprang, men det er nok et utsagn som er mer egnet til å styrke salgsstatistikken deres enn helbreden til hopphesten.
Styrken til en bomløs sal er at den former seg etter hesten og gir full frihet ved alle bevegelser. Svakheten er at denne formbarheten gjør den dårlig egnet til å fordele det trykket som oppstår ved nedslag etter hopp. Over tid vil det bli overbelasting og skader på hestens rygg (hvor lang tid er avhengig av rytterens tyngde, hinderhøyde, hestens styrke og muskler, rytterens dyktighet osv). Det samme gjelder ved lange turer med tunge ryttere og/eller stor oppakning, når hesten blir sliten og ikke lengre klarer å bære seg korrekt er den utsatt for trykk- og slitasjeskader fordi salen følger hestens rygg også når denne senkes pga utmatning. Vi selger mindre saler ved å opplyse om dette, men føler at det er viktigere å unngå ødelagte hester. Når dette er sagt så er det en utmerket sal, også for langtur og litt hopping, når hesten er godt og korrekt muskulert og i god form.
Vi anbefaler å se på salen som på et par behagelige fjellsko; gå dem inn og tren på forhånd før du legger ut på en ukestur i fjellet. Vær også obs på hesten og lytt til hestens signaler. Har du ridd lenge og hesten ikke lengre går samlet og i rett form er det tid for å stige av og leie hesten en stund. Da unngår du at hesten får problemer med ryggen, og får samtidig litt trim selv også :-)
Se også vår Physiopad under Barefoot-tilbehør.
Salen som passer til alle hester, hele livet:
Helt siden jeg begynte å interessere meg for ridning har jeg vært betatt av saler, og ennå kan jeg sitte å kikke på bilder av forskjellige saler på internett og beundre design, lær, og detaljer. Om det er engelsk type, western eller akademisk spiller mindre rolle, mitt forhold til sal er vel slik som noen damer har til sko og vesker. Men når jeg finner en flott sal så blir bestandig spørsmålet; vil denne salen passe en av hestene mine? Og om den gjør det i dag, vil den passe hesten om et år eller to? Svaret er bestandig, antagelig ikke, og det har vel (heldigvis) gjort at jeg ikke har et voldsomt lager av saler jeg ikke kan bruke. Men med bomløse saler er ikke lenger dette noe tema. Disse salene passer til alle hester, hele livet. Det er kun et eventuelt skifte av fremsvissel som må til hvis den ikke ligger perfekt. Derfor har jeg nå begynt å "samle" på saler igjen.
Hvor tung rytter kan bruke bomfri sal?
Jeg bruker å si at det er 5 ting som bestemmer hvordan hesten oppfatter det å bære rytter:
1. Det er selvsagt rytterens vekt, men like viktig rytterens balanse og dyktighet, samt hvor rytterens vekt "sitter".
2. Hvor sterk og balansert hesten er, og hvor god rygg og hvor gode muskler den har.
3. Hvor lenge man rir, og hvor lenge man sitter i salen sammenhengende.
4. Hvor flink man er til å trene opp hesten til å bære rytter, utvikle muskler, balanse og evne til å bære.
5. Og sist, men selvsagt ikke minst, hva slags sal man bruker, hvordan den passer og hvordan den fordeler trykket av rytteren.
Verdens beste sal klarer ikke å oppveie for tunge, ubalanserte ryttere som rir feil på svake umusklerte hester. De fleste bomløse saler har den fordelen at de former seg etter hesten slik at man oppnår en jevn trykkfordeling, ingen trykkpunkter eller noe som hemmer hestens bøyning eller bevegelser. Ulempen er at de bomløse salene også former seg når hesten ikke bærer seg korrekt og "slipper" ryggen. Dvs at når hesten blir sliten og ikke lenger orker å bære, så følger salen allikevel hesten, om så helt til bånn. På en bomsal vil vi få trykkpunkter og etterhvert protester når disse blir vondere og vondere, noe som tar litt lengre tid med en bomløs sal, men selvsagt er minst like skadelig. Jeg terper derfor stadig på dette at man må lese hesten, og ta hensyn til dens evne til å bære rytter. Jeg er overbevist om at en korrekt tilpasset bomløs sal (som faktisk er ganske enkel å tilpasse) er bedre enn en korrekt tilpasset bomsal i de aller fleste tilfeller (unntatt ved sprangridning), hvis man bare tar hensyn til hestens evne til bæring, og trener den deretter.
Og til slutt, et lite sitat fra Peter Winslow, kanskje Skandinavias beste saltilpasser: "Men hur lett det varit med sal, om alla red som Klaus Hempfling".
Så kanskje ikke bare sal, men minst like mye rytter!
Hansi Sørensen, Bomfri Sal Norge.
Et spørsmål om sal til ponni. Vi får ofte slike spørsmål, så jeg legger ut dette her slik at alle som lurer kan få høre min mening om dette :-)
Hei:)
Jeg har en liten (og til tider litt rund) ponny. Han er blanding av shettis og islandshest og ligger på rundt 115 - 120 cm i mkh. Han har var borte på for et par års tid, og kom nå tilbake med en litt merkelig rygg. Ryggen var tidligere bredere og sterkere. Nå er den litt mer innsunket og ryggraden kjennes ganske tydelig. Han har også fått mye hvite manhår nederst ved manken, så jeg regner med at salen trykker her. Jeg merker også at han ikke greier å bære meg skikkelig når jeg rir uten sal, noe som ikke var noe problem før.
Han har aldri før vist noe missnøye når jeg rir, og beveger seg fritt og fint med meg som rytter, både barbak og med sal. Det er heller ikke noe hardtrening det er snakk om, men 2-3 turer i uken i variert terreng.
Jeg har fundert litt på det, og tror at en ny sal er det som må til.
Hører så mye fint om bomløse saler, og tror at det kanskje kan være en bra løsning for oss. Men produseres det så små bomløse saler? Han er jo mye kortere enn en islandshest. Og hva med vektgrensen? Ser flere steder at det skrives om en vektgrense på 80 kg. Hvordan blir det for meg og min ponny? Er det mulig å ha på prøve før man evt. kjøper?
Med vennlig hilsen
Mitt svar:
Hei!
Ang. vektgrense så er det umulig å angi noen eksakt vekt som er for mye eller passe. Alt kommer an på hvor sterk hesten er, hvor balansert rytteren er, hvor god vektfordelingen på sal og pad er, og tilslutt vekt på rytter. Det mange glemmer er at rytteren er akkurat like tung og hesten like sterk (eller svak) med en bomsal som med en bomløs sal. Selv om vekta kanskje i noen tilfeller blir bedre fordelt med en bomsal så er det like tungt for hesten å bære. Det kan sammenlignes med om et menneske skulle bære en ryggsekk med 50 kg. 50 kg er like tungt om man har en stiv sekk eller en myk sekk (men det kan selvsagt være mye bedre å bære dersom det føles ok).
Rent generelt så kan jeg si at jeg synes ofte at folk rir for lenge på hestene sine, og at dette kan være et større problem enn deres aktuelle vekt. Selv 10 kg i sekken (for å fortsette den sammenligningen) kan være veldig tungt om man skal gå i flere timer (og er ute av form). Helst skulle jo rytteren være så lett, myk, balansert og utholdene som mulig for å hjelpe hesten til å bære, men slik er det jo ikke for de fleste av oss.
Det som er viktig er å trene opp hesten (og rytteren) slik at hesten blir sterk nok til å bære rytter i lengre og lengre perioder, og at både hest og rytter finner en felles balanse og et samspill / samarbeid som gjør det behagelig og morsomt å ri (sammen). Startpunktet vil da naturlig være å finne en sal som ikke gjør vondt, og som føles behagelig for begge parter. Så kan man begynne å trene, i korte økter, for å styrke muskler og uthodenhet. Jeg anbefaler ofte å ri i kun 5-6 minutter av gangen, og så gå av hesten å leie like lenge. Ikke bare er det en fin måte å bygge muskler på, men like viktig er det at det vil fortone seg som mye mer lystbetont for hesten. Iallefall såfremt hest og menneske har et avklart og greit forhold slik at hesten er god å leie. Ganske fort vil man få styrket musklene uten å overbelaste ryggen, og ved en gradvis økning i rideøktene vil man få en sunn, frisk og glad hest (så fremt alle andre betingelser er til stede).
Jeg synes ikke at 50 - 60 kg er mye for en sunn og frisk Shetlands/Islandshest, men dersom han har hatt feil tilpasset sal og dårlig med muskler så er det viktig at han får tid til å bygge det opp igjen. Tid og mosjon.
ST Gaiter vil dessverre bli for stor for en liten hest, men Barefoot Cheyenne, London og Arizona finnes i små størrelser som vil passe. Ettersom disse salene ikke legger trykk helt bak på salen så vil det ikke gjøre noe om salen er for lang i forhold til salleiet. Man kan også finjustere dette ved å klippe de trykkavlastende innleggene kortere om man vil.
Du kan låne en demosal og prøve før du kjøper. Husk bare at problemene med ryggen ikke vil forsvinne over natta uansett hvilken sal du kjøper. Det vil ta tid.
Lykke til :-)
mvh Hansi Sørensen
www.bomfrisal.no