Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Dressur

En bomfri dressursal forsterket med uttagbare polyetenskinner. 
Startrekk Dressur har en såkalt "hybridbom".  Dette er en videreutviklet utgave, med innlagte langsgående Polyetenskinner for enda bedre stabilitet. Om man ønsker en mykere sal så kan skinnene taes ut av lommene. En annen forandring er at de løse panelene er byttet ut med faste ullstoppede (syntet-ull) puter.


Fremsvisselen er som før utbyttbar i 6 forskjellige størrelser. Du kan se de forskjellige viddene her: måleskjema fremsvissel

Info om fremsvissel her

Startrekk Dressur er en godt balansert sal av svært høy kvalitet som gir maksimal nærkontakt med hesten. Den har dyp og myk sits, utenpåliggende knestøtter, utbyttbar framsvissel og velplasserte, lange stropper. Putene under salen er stoppet med ull, er velformede og myke mot hestens rygg. Denne nye modellen av Dressur har rette kåper med bra støtte for sjenkelen. Salen er kort, ca 47 cm. i anleggsflate for S1, noe som gjør at den også passer utmerket på kortere hesterygger og hester med svai rygg. Det er svært høy kvalitet på læret. Med Startrekk Dressur får hesten mulighet til å utvikle sine muskler på riktig måte, da hele salen er elastisk og følger hestens bevegelser. Konstruksjonen er tvers igjennom stabil, og rytteren sitter i en korrekt loddrett sits. Den gir en maksimal bogfrihet. Det benyttes en vanlig kort dressurgjord.

NB: Putene under salen tilpasser seg hesten som skal ha salen. Når salen er ny så tar det ca 1 - 3 timers ridning før putene har gått seg til. 

Dette er saler i topp kvalitet som leveres med 2 års garanti. Link til produsentens hjemmeside!


Bomvidde på framsvissel: K1 - K6, utbyttbart - se måleskjema her!

Sallengder:

S0 - ca 16,5\" = ca 48 cm

S1 - ca 17,5\" = ca 49 cm

S2 - ca 18,5\" = ca 50 cm

Farger: Svart eller brun
Vekt ca 6 kg
Lengde på kåper ca 55 cm
Leveres med sølv eller messing skruer og beslag

Pris: Kr 24.400,- uten tilbehør

Se også vår info side om bomfrie saler her.


Ang. tilridning av de nye hybridsalene; Dressur, Gaiter og Alround:
Disse nye såkalte hybridsalene er oppbygd med en polytenskinne som ligger i en innvendig lomme der vanlige saler har bom. Skinnen kan taes ut dersom man ønsker en mykere og mer fleksibel sal, men man må da være obs på at vekt- og trykkfordelingen blir noe mindre.

De faste ullstoppede putene er stoppet noe mykere enn det som er vanlig på en bomsal. Dette er gjort fordi man ønsker at salen og putene skal forme seg etter hesten best mulig.

Det er svært viktig at salen blir ridd inn / ridd til korrekt på den hesten som salen skal brukes på. Det tar fra 1 til 3 timer før putene har satt seg og formet seg. Under denne tilridningen er det avgjørende at rytteren sitter korrekt og rett slik at ikke putene og salen former seg skjevt. Dersom man vet at man har problemer med skjevheter eller lignende, slik at en korrekt og balansert ridning ikke lar seg gjøre så anbefaler vi at man i stedet kjøper en salmodell som har løse paneler.

Dersom man rir skjevt i salen slik at putene ikke setter seg jevnt så dekkes dette ikke av garantien. Det er kun produksjonsfeil som ujevn stopping eller ulik mengde stopp i putene som dekkes av garanti.

En mulighet er selvsagt også at man får en annen rytter til å ri de første timene slik at man er sikker på at salen former seg rett, men dersom man rir skjevt i en sal over tid så vil den uansett bli skjev i puter eller paneler. Dette gjelder for både bomløse saler og bomsaler. Dersom du da har en sal med løse paneler så er det enkelt å bytte, ettersom disse kun er festet med borrelås. Har du faste puter så må disse stoppes om hos en dyktig salmaker som åpner putene og legger inn ny stopping (NB: ikke drar ut og putter inn ny ull gjennom hullene).


Det er vanlig å stoppe om salen etter 1 – 2 års bruk. En dyktig salmaker vil da gjerne se hesten og se hvordan du rir den for å danne seg en mening om hvordan salen bør stoppes.


Vi vil også gi et råd til de som bytter fra bomsal til bomløs sal, og spesielt hvis man bytter fra en bomsal som ikke passer: BRUK TID !!!

Det kan bli litt som å gå fra trange vernesko til myke joggesko for et menneske. Uvant og litt rart til å begynne med, og man trenger tid for å venne seg til den nye måten å bevege seg på, balansere seg og ikke minst den nye følelsen av kontakt med rytteren. Du har muligheten til å gjøre deg og din hest’s første møte med en bomløs sal til noe positivt ved å ta deg god tid. En måte kan være å legge salen på uten å spenne gjorden for hardt, og gå en liten tur med den først. Da får hesten tid til å fordøye at det er noe annet som ligger på ryggen, og den får også mulighet til å mykgjøre musklene før du stiger opp. Når man setter seg opp anbefaler vi at man bruker oppstigningshjelp slik at man i stedet setter seg forsiktig ned på hesten, så fremt dette er mulig. Hvis man tar hensyn til hesten, får man det tifold igjen, og det kan være greit den dagen man virkelig behøver det.

En vanlig start med bomløs sal for en hest som ikke er vant til bomløs eller barbak ridning er fra 5 – 10 min ridning og deretter gå av og skritte like lenge. Dette kan repeteres 2 – 3 ganger den første dagen og økes gradvis deretter. Det er bedre å ri 10 minutter for lite enn 5 minutter for lenge, og du vil også oppdage at hesten bygger muskler veldig fort når du går forsiktig frem. En annen effekt er at det som regel vil virke positivt på humøret, og en treningsøkt som utføres med godt humør vil frigjøre en helt annen energi enn om det er motsatt.

Vi har kunder som rir ukesturer i fjellet med oppakning, og bomløse saler. Og som har gjort dette i mange år. Alt avhenger av forholdet mellom rytterens vekt og hestens styrke og evne til bæring, samt om begge har balansen som trengs. Viktig er det også å huske å stige av hesten og gå i perioder, både for hestens del og for rytteren. Men man legger ikke ut på langtur uten nødvendig trening, uansett sal.

Husk også at det er du som best kjenner deg selv og din hest. Søk råd så mye som mulig, men lytt til din egen følelse og intuisjon før du bestemmer hva du vil gjøre. Det finnes ingen absolutt sannhet, og heller ikke bomløse saler passer for alle hester med alle rytter under alle omstendigheter. 

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn